A chipről

Minden 4 hónaposnál idősebb kutyát kötelező transzponderrel, azaz mikrochippel ellátni, s regisztrálni is kell.
Az állatorvosoknak kötelességük ellenőrizni, s ha az állat nem rendelkezik chippel, akkor felajánlani a behelyezését. Amennyiben ezt az állatartó megtagadja köteles az állatorvos a kerületi Főállatorvosi Hivatalban jelenteni.
A chip az állatok azonosítását könnyíti meg, hiszen ha minden kutyát ellátnak egy ilyen azonosító chippel, akkor az elszökött állatokat napokon belül vissza tudják juttatni az eredeti gazdihoz.
Az alábbiakban néhány olyan kérdést szeretnék megválaszolni, mely joggal merülhet fel az állattartóknál.

Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá (jellemzően a nyak hátsó, baloldali részén) egy olyan kis méretű passzív elektronikus eszközt (lásd. kép felül) ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi.

A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem a beültetés utáni regiszrtáció. Maga a chip csupán egy azonosítási számsort (kódot) tartalmaz, mely egy speciális eszközzel leolvasható. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen, nincs két egyforma kód. Ezt a számsort regisztrálja az állatorvos egy központi adatbázison számos információt csatolva a kódhoz. Többek között információkat az állatról, valamint a gazdi elérhetőségéről. Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat, valamint bárki hozzáférhet személyes adatainkhoz. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.

 

Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalánál egy vastagabb, injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel a chipet az állat bőre alá ültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának megfeleleő beültetési helyre kerül.

 

A beavatkozáshoz nem altatjuk az állatot, általában érzéstelenítésre sincs szükség, hiszen a beavatkozás nagyon rövid ideig tart, és csak egy bolhacsípésnyi fájdalommal jár csupán.

 

Hozzávetőlegesen egy nagyobb rizsszem méretével egyezik meg.

 

Nem. Az eszköz passzív elemekből épül fel. Energiaigénye sincs, törődést egyáltalán nem igényel.

 

A beavatkozás szinte semmilyen kockázattal nem jár. A chipgyártók többsége olyan bevonatot használ a kapszulákon, ami megakadályozza az elvándorlást.

Még egyszer hangsúlyozandó a megtalálás szempontjából nem magában a chip, hanem a regisztráció a lényeg. Amennyiben a kutyát megtalálják, és állatorvoshoz, menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, ők automatikusan megvizsgálják, hogy van-e chip az állatban; amennyiben van, úgy megkeresik az adatbázisban a tulajdonost. Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet így megkeresni.

Nem, a chip nem rendelkezik helyzetmeghatározó tulajdonsággal. Csak az azonosító kód olvasható ki belőlük, s az is csak közvetlen közelről, maximum néhány centiméteres távolságból. Pl. egy ismeretlen, rohanó kutya azonosítóját távolról nem lehet leolvasni a leolvasó eszközökkel.

Ez a modern orvosi lézer technológia fokozza a szervezet sejtjeinek természetes megújulási képességét. Elősegíti a sérült terület vérellátását, ezáltal növeli a sejtek regenerációját. Szintén alkalmas a sérült inak és ízületek fájdalmának csökkentésére és a szövetek regenerációjának fokozására akár fiatal akár idős korban.

Ezt a terápiát fel tudjuk ajánlani, mint alternatív lehetőséget is a fájdalom csillapítására, hiszen ellentétben a gyógyszerekkel ez a terápia semmiféle mellékhatással nem rendelkezik.

Azok, melyeket megad, és amelyekhez hozzájárul. Amit célszerű megadni: Név, lakcím, telefonszám, email cím.

Nem, csak a regisztrált felhasználók férhetnek hozzá az Ön adataihoz, és csak a chipszám ismeretében. Regisztrált felhasználók az állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek lehetnek.