Kardiológia

A szív a szervezet motorja, a legfontosabb szerv mind emberek, mind állatok esetében. Éppen ezért kiemelt figyelmet igényel, már az alap fizikális vizsgálatok során is rutinszerűen végezzük a hallgatózásos vizsgálatát. Ennek során az esetleges hallható szívzörejek, ritmuszavarok felkelthetik a gyanút különböző szívbetegségekre, ami további kivizsgálást igényel.

Szinte teljes körű kardiológiai kivizsgálásra van lehetőség nálunk: mellkasröntgen, szívultrahang, EKG és vérnyomásmérő is a rendelkezésünkre áll.

Szívultrahang

Rendelőnkben elérhető a szívultrahang-vizsgálat is, amit Dr. Börcsök Balázs kollégánk előzetesen egyeztetett időpontban végez. A szívultrahang során egy speciális vizsgálófejjel a mellkason keresztül a szív működését vizsgáljuk, értékeljük a funkcióját, az áramlási viszonyokat. A speciális mérések, illetve az áramás vizsgálata az ún Doppler-funkcióval rengeteg információt nyújt a szív működésével kapcsolatban, és a komplex vizsgálat segít diagnosztizálni az egyes szíveredetű megbetegedéseket.

Idős kutyák esetén a műtét előtti kivizsgálás során is szoktuk javasolni a szívultrahang elvégzését, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem áll fent olyan keringési probléma, ami az altatás rizikóját növeli. Illetve szívférges állatoknál a fertőzés mértékének megállapítására is szolgál; bizonyos esetekben még a kifejlett szívférgek is láthatók a jobb szívfélben és a tüdőartériában.

EKG

A kardiológiai kivizsgálás során egyes esetekben szükség lehet EKG vizsgálatra is. Ennek során az állat testére elektródákat helyezünk fel, és a készülék segítségével a szív elektromos tevékenységét vizsgáljuk. Kiváló diagnosztikai eszköz szívritmuszavarok diagnosztizálására, mivel a különböző ritmuszavarok jellegzetes EKG-körbe eltérésekkel járnak.

Kerülje el a hosszú várakozási időt, kérjen időpontot!