Az ivartalanításról

Az, hogy a kutyáknak meg kell élniük az anyaság érzését, túlhaladott és minden tudományos alapot nélkülöző állítás.

Tévhit, hogy a szukáknak az egészséges fejlődésükhöz legalább egyszer tüzelniük kell. Az első tüzelés előtt végzett ivartalanítás 0.5%-ra csökkenti az emlődaganatok kialakulásának esélyét, míg az első és második tüzelés közötti műtét 8%-ra, a második és harmadik tüzelés között végzett beavatkozás pedig csak 26%-ra.

 

Az anyatejet szopó kölykök a mama tejével együtt védőanyagokat (antitesteket) kapnak, ami megvédi őket az életük első hónapjában a fertőző betegségekkel szemben. Ha túlságosan korán adjuk be az első védőoltást, akkor ezek a védősejtek hatástalanítják a vakcinánkat és elmarad a védelem kialakulása. Az ismételt oltások 2-3 hetes időközönként történő beadása a kölyökben saját ellenanyagok termelését indítja be, így később az igazán veszélyes fertőző anyaggal való találkozás nem lesz veszélyes számára, hiszen ezek az ellenanyagok felismerik a veszélyes vírust, és védekezni tud ellene.

 

Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel következménye, ez a tulajdonos által befolyásolható. Ivartalanított és nem ivartalanított állatoknál egyaránt előfordul, ezért kedvencünk táplálására minden esetben oda kell figyelni!

 

Igen, ez így igaz. Megelőzhető a számos kellemetlenséggel járó álvemhesség. Nem alakul ki a sokszor életveszélyes állapotot jelentő gennyes méhgyulladás. Ennek a betegségnek a gyógykezelése szintén a petefészkek és a méh műtéti eltávolításából áll, csak ilyen esetben a műtét jóval veszélyesebb, bonyolultabb és költségesebb.

 

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem változtatja meg.

 

A beavatkozás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítjuk a petefészkeket és méhet is. A sebet három rétegben zárjuk, a nem felszívódó bőrvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Nagyon sok vírusos betegség kórokozója a levegő útján terjed. Emellett cipőnkön is bevihetők a lakásba. Akár vendég állat is behozhatja