Kutyák fertőző betegségei

Az alábbiakban azon gyakori fertőző betegségek ismertetője olvasható, melyek akár halálosak is lehetnek kedvenceinkre. Jó hír azonban, hogy ezek mindegyikére már elérhető hatásos védőoltás. A védőoltásokat megfelelő sorrendben és időpontban szükséges beadni. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a szükséges oltások beadásának időpontjait.

Világszerte előforduló baktériumok áltak okozott betegség, amely fiatal (1–2 évnél fiatalabb) kutyákban heveny lezajlású, lázzal, étvágytalansággal, sárgasággal, hányással, hasmenéssel, idegrendszeri tünetekkel jár. Idősebb kutyákban idült vesegyulladást, következményes uraemiát(a szervezetben visszamaradó vizeletanyag felhalmozódás) okoz. Az állatok étvágytalanok, ismételten hánynak esetleg hasmenésük van, gyakran vizelnek, feszesen, púposított háttal mozognak. A megelőzés legfontosabb módja a vakcinázás!

Világszerte előforduló, nálunk is gyakori betegség. Többnyire 3-7 napos lappangási idő után 41°C-ot is elérő láz jelentkezik, majd néhány napos tünetmentes időszak után ismét felszökik a hőmérséklet. Ekkor már a felső légúti nyálkahártyák hurutja, kötőhártya-gyulladás, mandulagyulladás, hányás, hasmenés is csatlakozik a kórképhez. Előfordul még bőrkiütés, a talppárnák-, az orrtükör hyperkeratosisa, és a központi idegrendszeri megbetegedése is. Enyhébb esetben általános tompultság, máskor egyes izomcsoportok rángógörcse, mozgászavarok bénulások alakulnak ki. Vemhes szuka elvetélhet.

 

Magyarországon nagyon elterjedt a fertőzést okozó vírus, a vakcinázásnak köszönhetően ritkulnak a járványok.. A betegség lappangási ideje 2-4 nap. Az addig élénk kiskutyánk bágyadttá válik, majd lázas periódus mellett hányás hasmenés jelentkezik. A bélsár kezdetben sárgás, majd véressé válik. A súlyos hasmenés miatt gyorsan kiszáradnak az állatok és gyakran 2-3 nap után elhullanak. Gyakoriak a szövődmények is.

Hazánkban is előforduló, hevenyen lezajló, gyorsan terjedő, hányással, sárgasággal, vérérkárosodással járó betegség. A 3 hónap – 1 év közötti kutyák különösen érzékenyek. A beteg kutyákban a fehérvérsejtek megfogyatkoznak, testszerte ödémák, vérzések keletkeznek, máj-, vese- és agyvelőgyulladás alakul ki.

 

Több kórokozó együttes hatására keletkező, az ebek felső légutait megbetegítő bántalom. A kórokozók egymást segítve alakítják ki a kórképet.A vírusok által legyengített nyálkahártyákban másodlagosan elszaporodnak a baktériumok is. A kezdetben savós orrfolyás, kötőhártya-gyulladás gennyessé válik, a betegek köhögnek, tüdőgyulladás alakulhat ki. A megbetegedés sűrű kutyapopulációkban gyakrabban fordul elő.

 

Főleg fiatal kutyákban fordul elő, azonban ritkán felnőtt kutyák is megbetegednek. A beteg kutya étvágytalan, vízszerű hasmenése van, hány, kiszáradhat.

 

A veszettség heveny, halálos lefolyású, vírus okozta megbetegedés, amely az agy-és gerincvelő-gyulladásában nyilvánul meg. A veszettség vírusát a beteg állatok főleg a nyálukkal ürítik.. Magyarországon jogszabály által előírt kötelezettség az ebek veszettség elleni oltása. A három hónapos kort betöltött ebeket harminc napon belül be kell oltatni, majd hat hónapon belül újból, majd 12 havonként. Az első két oltásnak egykomponensűnek (csak veszettség elleninek) kell lennie, veszettség elleni kombinált oltást olyan kutya kaphat, amely elmúlt egy éves, és már két veszettség elleni oltást kapott.