Szívférgesség

Milyen betegség a szívférgesség?

Hazánkban az elmúlt években új, a kutyákra veszélyes parazitás megbetegedés jelent meg: a szívférgesség.

Ezt a fonalféreg-fajt a szúnyog terjeszti, amely 16 fok felett már repül, és senki sincs ellene biztonságban. Rendelőnkben 2019 óta végzünk komolyan szívféreg szűrést, aminek során a vérből tudjuk kimutatni a fertőzést egy speciális gyorsteszttel (ami a felnőtt férgek kimutatására szolgál), illetve a mintát mikroszkóp alatt is megvizsgáljuk, féreglárvákat keresve.

Ezt a vizsgálatot helyben, rendelőnkben végezzük, az eredmény 5 perc alatt megvan.

Csak az elmúlt egy évben több mint 60, labor által egy speciális genetikai vizsgálattal visszaigazolt szívférges kutyát találtunk! A fertőzés robbanásszerűen terjed, így a szűrés, valamint a védekezés fontosabb, mint valaha, hiszen ezek a férgek a szívben és a tüdőartériákban élősködnek, nagy számban elszaporodva pedig szívelégtelenséget okoznak, és az Ön kiskedvencének életét veszélyeztethetik.

Hogyan védekezhetünk?

A jó hír, hogy létezik ellene egy olyan speciális féreghajtó, amit havonta adva megelőzhető a baj. Fontos azonban tudni, hogy egy a tabletta csak és kizárólag szűrés és negatív vizsgálati eredmények után adható, szívférges kutyának nem! 6 hónapos kor alatt nem szükséges szűrni, mivel az ilyen fiatal kutyákban még nincs ideje kifejlődni a férgeknek.

Mit tehetünk, ha már fertőzött a kutyánk?

Ha a szűrés mégis pozitív eredményt ad, akkor sem kell elkeseredni. Ilyen esetben a mintát beküldjük laboratóriumba egy speciális genetikai vizsgálatra, hogy 100%-osan megerősítsük a diagnózist. Van ugyanis egy kistestvére a szívféregnek, a bőrféreg – de ezt sem a teszt, sem a mikroszkóp nem tudja megkülönböztetni a szívféregtől, annyira közeli rokonok.

A bőrférgesség kezelése egyszerűbb: havonta egy moxidectin hatóanyagú spot-on készítménnyel kell csepegtetni a kutyát élete végéig. A bőrférgesség nem veszélyezteti a kutya életét, csak kellemetlen, viszkető csomókat okoz az állat bőrében; a jelentősége abban rejlik, hogy a szívféreggel ellentétben a bőrféreg emberre is átmehet a szúnyog közvetítésével, így közegészségügyi jelentősége van. Fontos tudni, hogy a kutya simogatásával NEM kapható el szerencsére ez a fajta féreg!

Ha az Ön kutyusa szívférgesnek bizonyul, akkor is van lehetőség a kezelésre. Ez egy hosszú, közel 1 éves protokollt jelent, aminek során először szívultrahanggal, illetve mellkasröntgennel felmérjük a fertőzöttség mértékét. Ezek után több gyógyszeres kúrán kell átesnie a fertőzött kutyának, illetve van egy nagyon hatékony injekciós készítmény is, ami a megfelelő előkészítés és kellő gondosság mellett segít elölni a kifejlett szívférgeket. A gyógyszerek pontos adagolása és az előírt kezelési protokoll betartása mellett fontos a mozgáskorlátozás is, hiszen a pusztuló szívférgek a keringési rendszert terhelik meg!

Fontos a megelőzés!

Mivel a szívférgesség kezelése költséges és veszélyes, minden kedves Gazdink figyelmét felhívjuk arra, hogy a védekezésre és a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Az erre szolgáló speciális féreghajtó készítmény mindig elérhető rendelőnkben, akárcsak a szűrési lehetőség is.